Siasatan Belum Selesai, Tapi KPN Sudah Tahu Tiada Kaitan

KENYATAAN MEDIA

SIASATAN BELUM SELESAI, TAPI KPN SUDAH TAHU TIADA KAITAN

Kenyataan Ketua Polis Negara (KPN) baru, Datuk Seri Mohd Fuzi Harun, bahawa kejadian tembakan pemandu bekas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, tiada kaitan dengan kes 1MDB adalah satu kenyataan yang pramatang (premature).

Ini kerana sekiranya siasatan masih berjalan baru lebih seminggu selepas kejadian, tanpa sebarang tangkapan suspek atau pengumuman penemuan bukti-bukti berkaitan kes, amat sukar untuk umum menerima bahawa pihak polis sudah boleh menyimpulkan kejadian ini langsung tiada kaitan dengan kes 1MDB.

Tambahan pula kes ini mempunyai kaitan langsung kepada seorang individu – bekas Peguam Negara – yang pernah terlibat dalam siasatan ke atas mega skandal 1MDB.

Maka tidak mustahil umum menyimpulkan kenyataan KPN sebagai pramatang. Malah apabila mengambil kira kenyataan FBI, badan penyiasat Amerika Syarikat, yang berkata kejadian tembakan ini mungkin satu usaha untuk mendiamkan saksi dalam kes Jabatan Kehakiman (DOJ) terhadap 1MDB, kenyataan KPN ini hanya mengukuhkan persepsi umum bahawa ada sesuatu yang tidak kena dalam kes ini.

Oleh itu, saya berharap pihak Polis Di-Raja Malaysia akan mengambil serius isu persepsi ini, kerana ia mempunyai implikasi terhadap tahap kepercayaan umum terhadap institusi-institusi di Malaysia.

Fahmi Fadzil

Pengarah Komunikasi

7 September 2017