3 Cadangan Tumpuan Perhatian Pengerusi Baharu FELDA

KENYATAAN MEDIA

3 CADANGAN TUMPUAN PERHATIAN PENGERUSI BAHARU FELDA

Pertama sekali saya ucapkan tahniah kepada YB Tan Sri Shahrir Abdul Samad yang telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) ke-8, menggantikan YB Tan Sri Isa Samad yang akan kekal sebagai Pengerusi Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV).

FELDA yang telah wujud sejak sebelum kemerdekaan Tanah Melayu lagi merupakan salah satu institusi utama pembangunan negara, terutama dalam aspek pembangunan orang Melayu di kawasan luar bandar. Hari ini, FELDA menjaga kepentingan dan kebajikan lebih 112,000 peneroka di lebih 300 rancangan.

Namun sejak kebelakangan ini, halatuju institusi ini kelihatan tidak memuaskan dan langkah-langkah perniagaan yang diambil pimpinan FELDA sering dipersoal umum. Ini termasuklah:

1) penubuhan FGV serta penerbitan saham-saham FGV yang bernilai RM4.55 sesaham pada 28 Jun 2012 (hari ia disenaraikan di Bursa Malaysia) yang pada hari ini hanya berada pada paras RM1.70 sesaham – penurunan nilai lebih 60%;

2) pinjaman RM3.5 bilion dari KWSP pada 2011, di mana RM1.5 bilion digunakan untuk membeli saham dalam syarikat gula MSM Holdings Sdn Bhd. Pinjaman ini perlu dibayar balik sepenuhnya sebelum 2021;

3) pembelian 37% saham PT Eagle High oleh anak syarikat FELDA, FIC Properties Sdn Bhd, pada harga RM2.26 bilion (173% lebih tinggi daripada nilai saham di pasaran) melalui pinjaman kerajaan.

Ini bermakna FELDA secara langsung dan tidak langsung telah menyaksikan peningkatan bebanan hutang sekurang-kurangnya RM5.8 bilion dalam masa 6 tahun kebelakangan ini.

Ini bukanlah satu pencapaian yang membanggakan, lebih-lebih lagi kerana FELDA pada tahun 2000 sewaktu diterajui YM Raja Tan Sri Muhamad Alias (Pengerusi FELDA ke-5) telah melangsaikan keseluruhan hutang FELDA kepada kerajaan 13 tahun lebih awal. Bukan sahaja itu, tetapi sewaktu Raja Tan Sri Alias meninggalkan FELDA pada 2001, rizab tunai FELDA mencecah RM4 bilion.

Maka saya berharap YB Tan Sri Shahrir akan dapat mengembalikan FELDA ke zaman kegemilangannya, dan untuk itu saya mencadangkan agar beliau menumpukan perhatian kepada tiga perkara berikut:

1) adakan satu siri jelajah bertemu peneroka di rancangan-rancangan FELDA untuk mendengar sendiri keluh resah mereka terhadap halatuju FELDA, serta memperbaiki hubungan di antara peneroka dan pengurusan FELDA;

2) kembali kepada “perniagaan teras” (core business) rancangan-rancangan FELDA, iaitu pengeluaran minyak sawit dengan memberi tumpuan kepada usaha peningkatan produktiviti ladang sawit serta usaha meningkatkan kadar pengeluaran minyak (Oil Extraction Rate, OER) dari kadar purata 17-18% ke 20%;

3) henti dan kaji semula program pelaburan FELDA di pasaran saham, termasuk menghentikan pembelian PT Eagle High oleh FIC Properties Sdn Bhd, dan sebaliknya menyalurkan dana ke arah penanaman semula pokok-pokok kelapa sawit yang kini berusia lebih 15 tahun.

Saya percaya dengan usaha gigih semua pihak, YB Tan Sri Shahrir akan dapat mengembalikan maruah, martabat, dan tumpuan FELDA seperti dahulu kala.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

7 Januari 2017img_9172