Pendaftaran Portal Berita Serangan ke atas Media Pra-PRU14

KENYATAAN MEDIA

Pendaftaran Portal Berita Serangan ke atas Media Pra-PRU14

Cadangan untuk mewajibkan pendaftaran portal berita dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) adalah satu serangan ke atas media sebelum Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14).

Pendaftaran portal berita ini bakal bertindak sebagai ‘permit penerbitan’ bagi media digital. Ini akan mengancam kebebasan media online kerana dipercayai portal-portal berita yang menerbitkan berita yang tidak disukai atau tidak sehaluan dengan Putrajaya boleh ditutup atau dihalang akses, seperti yang pernah berlaku sebelum ini kepada The Malaysian Insider. Oleh itu, pendaftaran portal berita melanggar semangat Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak kebebasan bersuara termasuk untuk media online khususnya portal-portal berita.

Langkah ini akan lebih menyukarkan KEADILAN dan Pakatan Harapan menyampaikan mesej dan maklumat kepada pengundi, memandangkan media arus perdana sedia ada juga dimiliki dan dikawal rapi UMNO-BN. Oleh itu, ini akan mengakibatkan gelanggang pertandingan PRU14 menjadi lebih tidak adil dari yang sedia ada, dan akan mengukuhkan persepsi umum bahawa PRU14 bakal menjadi pilihanraya paling kotor yang pernah kita saksikan.

Media merupakan tiang seri demokrasi, dan perlu dipertahan dan diperkukuh – bukan dihalang sebegini rupa.

Fahmi Fadzil

Pengarah Komunikasi KEADILAN

29 Ogos 2017