Kenyataan SU Akhbar PM Bukti PRU14 Bakal Tak Adil

Tindakan Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin, mengugut DAP dengan berkata parti itu mungkin akan diharamkan menjelang Pilihanraya Umum ke-14 adalah satu tindakan politik ‘desperado’ yang melanggar prinsip demokrasi.

Ugutan politik ini langsung tidak menjawab analisa Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong berkenaan mutu, halatuju, dan sokongan dalaman UMNO terhadap Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Razak, yang kini dikatakan menghadapi cabaran besar terutama di kalangan pimpinan tertinggi UMNO, dan hanya mengukuhkan pandangan Chin Tong itu.

Malah kenyataan SU Akhbar PM ini membayangkan wujudnya tangan-tangan ghaib yang mungkin boleh mempengaruhi Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) yang sedang meneliti isu pendaftaran DAP ini. 

Maka saya harap rakyat Malaysia tidak terkejut jika kita menyaksikan keadaan di mana bukan sahaja pimpinan serta aktivis politik ditangkap dan dipenjara menjelang Pilihanraya Umum ke-14 (PRU-14), malah parti-parti politik seperti DAP juga mungkin diharamkan.

Kenyataan SU Akhbar PM ini hanya membuktikan apa yang telah disebut KEADILAN dan parti-parti pembangkang yang lain selama ini, iaitu rejim ini mungkin sanggup melakukan apa sahaja – termasuk salah guna kuasa (abuse of power) – demi menjamin kemenangan di dalam PRU-14. Cuma saya tidak sangka beliau akan berani menyebutnya terang-terangan seperti ini.

Oleh itu, langkah terbaik untuk para demokrat dan patriot di Malaysia yang ingin menyelamatkan negara kita dari kehancuran ialah dengan mempercepat persiapan PRU-14. Hanya dengan satu gelombang kebangkitan rakyat – Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan – maka rejim yang tidak adil ini akan dapat ditumbangkan di peti undi kelak.
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

3 Julai 2017